13 Mayıs 2013 Pazartesi

Seçim Tarihleri Ne Zaman


                Son zamanlarda seçim süreci derken, terör örgütü pkk ile bir takım görüşmelerin olduğuna yönelik iddialar ortaya atlıyorken, terörist basının ev hapsine çıkacağı gibi konular gündemi meşgul ederken seçim süreci de yaklaştı.




                Son on on beş yıllık sürecin açık ara en çok oy alan ve buna bağlı olarak en çok millet vekili bulunduran partisi olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin son olaylar nedeni ile oy sayısında ciddi düşüşler yaşanmaya başladığı dikkat çekiyor. Tabii bu durum da hemen akabinde seçim tarihleri ne zaman gibi soruları da beraberinde getirmeye yetiyor da artıyor. Fakat genel seçimlerin daha en az 2 yılının olduğunu yerel seçimlerin de 2014 yılının ortalarında gerçekleşeceğini ifade etmekte yarar var. 



Cüneyt Çakır'ın Başarısı(!)


                Dün büyük olaylara gebe olan ve sonrasında da saha içi ile saha dışında çok kötü anların yaşandığı Fenerbahçe Galatasaray derbisi için bir derbi de hiç şüphesiz ki Cüneyt Çakır için açmak gerekiyor. Son zamanlarda Avrupada'ki başarılarıyla çok fazla söyleniyor Cüneyt Çakır'ın başarısı falan diye o başarıdan lig maçlarını muaf tutmak gerekiyor herhalde.



                Çünkü dün akşam oynanan maçtaki yönetimi itibarı ile Cüneyt Çakır'ın başarısı değil de daha çok başarısızlığı hakimdi. Her iki tarafın da memnun olmadığı herkesin tepki gösterdiği bir konumdaydı hakem. Çok kritik olarak ifade edebileceğimiz en az 5 hatası mevcuttu hakem Cüneyt Çakır'ın. Özellikle de Fenerbahçe lehine çok az çalan düdükler ile çıkmayan kartlar sebebiyle sarı lacivertli camianın hakeme öfkesi dinmek bilmiyor.



Son Derbi Fener'in


                Gelenek yine bozulmadı. Sahasında ezeli rakibi Galatasaray'a tam 1994 yılından bu güne kadar, 14 senedir yenilgi yüzü görmeyen Fenerbahçe yine aynı başarıyı göstermeyi başardı. Fakat gerçekten de bu kez derbi çok ama çok karışık geçti. Kavga vardı, tansiyon vardı, kırmızı kart vardı, çifte sevinç vardı. Son derbi Fener'in şampiyonluk kutlaması bir kez daha Galatasaray'a aitti. Gerçekten de oluşan görüntü bir hayli acayipti.



                Maç bitiminde Galatasaray futbolcularının yenilmelerine rağmen geçen hafta garantilemiş oldukları şampiyonluk için bir kez daha kutlama yapmaları hayli ilginçti. Çoğu kesim buna büyük tepkiler gösterdi. Fenerbahçeli Duracell lakaplı Hollandalı yıldız Dirk Kuyt ise, bugün 500. maçıma çıktım ilk kez yenilgiye sevinen bir takım gördüm. Şampiyonsan şampiyon gibi davran sözleriyle tepkisini belli etti.



12 Mayıs 2013 Pazar

Radyo Çekim Alanları


                Son zamanlarda sayısı bir hayli artan teknolojik ürünlerin, geçmiş yılların en önemli gelişmesi olan radyonun yerini bir miktar da olsa aldığı gerçeğini inkâr edemeyiz. Fakat halen radyo dinlemenin çok önemli bir aktivite olduğunu, halen oldukça yoğun dinleyici kitlesi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat burada asıl önemli olan ve düzenlenmesi gereken durumun radyo çekim alanları olduğunu ifade edebiliriz.



                Çünkü bilindiği radyo en çok uzun yollarda tercih edilen özellikle şoförlerin uzun yolda tercih ettiği bir yapı olma özelliği taşımakta. Fakat zaman zaman bu tür radyo çekim alanları ile ilgi karşılaşılan çeşitli sorunlar da dinlenme oranına ciddi anlamda negatif etki yaratmakta. Kim bilir yaşanan değişimin temel nedeni de budur.



Suriye'den Taciz


                Aylardır sürmekte olan Suriye'deki iç savaş zaman zaman ülke sınırlarını aşıp sınırdaki ilçelerimize, illerimize de varmakta. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan her ne kadar yıkıcı sözler söylüyor olsa da halen herhangi bir yaptırımın söz konusu olmadığını ifade edebiliriz. Öte yandan Suriye'den taciz yönünde gelen hareketler de hem ülkemiz insanlarının hem de dünyada barış yanlısı insanları oldukça sinirini taşırmış durumda.



                Öyle ki en son Cilvegözü'nde iki ayrı yerde olan intihar saldırısı ya da uzaktan kumanda ile aktif olduğunu düşündüğümüz patlamalarda tam 43 kişi hayatını kaybetmişti. Bunun altında başka şeyler aramaya gerek yok. Bu düpedüz Suriye'den taciz ülke topraklarına ve insanlarına yapılan.



Yüksek Gişeli Filmler


                Sinema, hem birçok insan için çok büyük bir ekmek kapısı olması sebebiyle hem de insanlar için çok güzel bir aktivite olması özelliğiyle tanımlanabilir. Çünkü gerçekten de zaman zaman sinema için ayrılan bütçeler öylesine geniş alanlara yayılma başarısı göstermektedir ki, dudak uçuklatan rakamlar gişe beklentisi ile sinema yapımı ile sentezlenmektedir.




                Nitekim bunun sonucu olarak da yani harcanan yüksek masrafın karşılığı olarak da yüksek gişeli filmler ortaya çıkmaktadır. Fakat tüm bu emeklere rağmen bazı filmlerin umduğunu bulamadığını da görmekteyiz. Çünkü yüksek gişeli filmler ele alındığında çoğunun çok yüksek maliyetli olduğunu fakat bunun yanında yapımın insanları çekecek nitelikte olması da önemli bir unsur olarak dikkat çekmektedir.



Alkış Polemiği


                Bilindiği gibi Galatasaray'ın Saraçoğlu Stadı'na şampiyonluğunu garantileyerek gitme konusunun kesinleşmesinin ardından yeni bir polemik daha başlamıştı. O da başka ülkelerde fair play adı altında çok sık bir biçimde gördüğümüz şampiyon takımın deplasman maçlarına çıkarken alkışlanmasıydı. Yani eğer ki bir takım şampiyonluğunu garantilemiş ise kalan haftalarda ev sahibi oyuncuların şampiyon takımı alkışlaması adeta bir zorunluluk haline bağlı alışkanlığa dönüştü.



                Şimdilerde bizim futbol gündemimizde de bu alkış polemiği hakim. Fenerbahçe Galatasaray'ı alkışlayacak mı? Alkışlarsa daha sonrasında neler yaşanacak bunların hepsi tabii ki de şu anda bir soru işareti. Açıkçası centilmenlik için alkışlamak gerçekten de olumlu bir davranış olacaktır.



Ülke Puanı Ne Kadar Yükseldi?


                Bu yıl Avrupa kupalarında gerçekten rüya gibi bir sezonu geçen haftada yarı final rövanş maçıyla beraber kupaya veda eden Fenerbahçe ile geride bıraktık. Fakat bu kesinlikle küçümsenecek, azımsanacak derecede bir konu değildi. Çünkü Fenerbahçe tarihinde ilk kez çeyrek finale ardından da yarı finale çıktı eski adı Uefa kupası yeni adı Uefa Avrupa ligi olan turnuvada.



                Bunun üzerine Galatasaray da Şampiyonlar Liginde çeyrek finale yükselip üstüne bir de Real Madrid'i 3 gol atarak yenince doğal olarak herkesin aklına ülke puanı ne kadar yükseldi, seneye şampiyonlar ligine kaç takım katılacak gibi sorular gelmeye başladı. Evet bu iki başarının üst üste gelmesinin ülke puanını ciddi anlamda yükselttiği bir gerçek. Fakat önceki senelerde başarısızlıklar çok fazla olduğu için öyle çok büyük çaplı bir sıra değişimi olmadı ne yazık ki.



Ülkeden Son Haberler


                Bazı zamanlar içerisinde ülkenin çok büyük çaplı olaylarla karşı karşıya kalması gibi durumlar ve buna benzer farklı olayların da eş zamanlı olması yaşanılır bir olaydır. Nitekim şu anda ülkemizin içinde bulunduğu durum da tam böyle karışık ev eş zamanlı olayların yaşandığı bir süreçten geçmekte. Ülkeden son haberler üzerinde duracak olursak ele alacak o kadar çok şey var ki...



                Akil insanların bölge bölge gezip süreci anlatmaya çalışmalarına mı değinelim, çözüm süreci üzerinde mi duralım, ana muhalefet partilerinin yapmış olduğu karşı koymaya mı, yoksa Suriye'nin iç savaşının ülke sınırlarını taşmasına mı değinelim. Ülkeden son haberler şu anda gerçekten çok karışık, her an her şeyin iyi şekilde son bulacağını beklemekteyiz.


11 Mayıs 2013 Cumartesi

Kupa Finali


                Bu sene hedeflerinin içine en başta lig şampiyonluğu daha sonra Uefa Avrupa Ligi'nde şampiyonluk ve Türkiye kupası şampiyonluğu koyan Fenerbahçe ile çok kötü bir sezon geçiren Trabzonspor... İki takım için de gerçekten oldukça kritik  bir kupa finali olacak bu maç, orasından kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü başta da söylediğimiz gibi Fenerbahçe sezon başındaki 3 hedefinden de tek tek uzaklaştı. Artık tek tutunacak dal olarak Türkiye kupası kaldı.



                Trabzonspor için ise işler pek olumlu değil. Düşme hattında o tehlikeliyi yaşadılar uzun süre. Artık ligin ortasına çıkmış olsalar da mutlaka kupaya odaklanmış durumda bordo mavili camia. Zaten Fenerbahçe ve Trabzonspor arasındaki gerilimi düşünecek olursak bu kupa finali oldukça zevkli olacaktır.



Formalite Derbi


                Bilindiği gibi ligde şampiyonluk düğümü geçen hafta oynanan Galatasaray ile Sivas Spor ve İstanbul BB ile Fenerbahçe arasında oynanan maçın ardından çözüldü. Artık şampiyon belli… Galatasaray ligin bitimine iki hafta kala şampiyonluğunu garantilemiş oldu. Fakat yine de buna rağmen bu akşam oynanacak derbinin oldukça fazla öneminin olduğunu söyleyebiliriz.



                Formalite derbi olsa da şampiyonluk için bir şey ifade etmeyecek, değişmeyecek olsa da Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan maçların her zaman ama her zaman çok büyük önemi vardır. Tabiri caizse iki takım hala sahada birbiriyle maç yapsa o zaman dahi aynı heyecan fırtınası yaşanacaktır. Yani formalite derbi olması şu anda hiçbir önem kaybına yol açmayacaktır. Bunu çok rahat bir şekilde ifade edebiliriz.



Alper Yarışı


                Ligde şampiyonluk düğümünün çözülmesi ve de ligin bitimine de iki hafta kala artık gözler transferde yaşanacak kıyasıya yarışa çevrildi. Bilindiği gibi geçen senenin transfer konusunda açık arada lider takımı Galatasaray olmuştu. Drogba, Sneijder, Burak ve iç transferde anlaşmaya vardığı birçok yıldızıyla en sükseli isim olmayı başardı.



                Fakat bu yıl Fenerbahçe ipleri baştan sıkı tutmaya niyetli olduğunu girmiş olduğu Alper yarışı ile gösterdi. Bilindiği gibi Galatasaray Alper Potuk için Eskişehir Spor kulübü ile prensipte anlaşmaya varmıştı. Fakat Fenerbahçe kendinden hiç de beklenilmeyen bir anda yaptığı atak ile bu yarışa ortak oldu ve Galatasaray kulübüne göre önerdiği daha yüksek bonservis bedeli ile 1 - 0 öne geçmeyi başardı...



Akil İnsanlar Kimdir


                Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uğruna birçok seçmenini kaybettiği, büyük riskler aldığı, elini taşın altına koyduğu ve tüm kararlılığıyla sürdürdüğü çözüm süreci devam etmekte... Fakat iyiye mi gidiyor kötüye mi gidiyor bunun hakkında net bir şeyler söylemek pek de mümkün bir durum değildir. Bu mevzu bahis süreç için en kritik noktalardan biri de akil insanlar.



                Peki, akil insanlar kimdir? Sürecin ne gibi şekillerde devam ettiğini insanlara anlatmakla yükümlü olan kişilere akil insanlar ismini vermekte. Tabii bu durumda da oluşan çok büyük tepkileri de göz ardı etmenin pek mümkün olmadığını ifade edebiliriz. İçinde sanat dünyasından da tanıdığımız kişilerin bulunduğu akil insanlar çoğunlukla tepki görmeye devam etse de anlatma çabası kararlılıkla devam ediyor.